Tiveden – gudarnas skog

Tiveden - gudarnas skogFör friluftsfantasten finns det få ställen som är så magiskt underbara som Tivedens skogsområde och tillhörande nationalpark. Hit har både människor och djur sökt sig sedan urminnes tider, och en av teorierna om dess namn är att det är en kombination av den gamla nordiska guden Tyr och det forna ordet för skog: ved.

Efter att istiden tagit slut och inlandsisen smält hade ett märkligt landskap skapats här med enorma stenar och klippor spridda över området. Det ser ut som jättar hade slängt dem hit och dit och det är inte så konstigt att skogen ibland kallas Trollskogen av både lokalbor och besökare.

Hit söker sig natur- och friluftsaktivitetsälskare från när och fjärran för att ta del i några av de många aktiviteter som finns att göra:

Vandring och cykling

Tiveden är vandraren och cyklistens paradis och sedan 2017 har en ny led invigts runt sjön Stora Trehörningen för dem som vill uppleva ett så stort område som möjligt. Vandra runt sjön Fagertärn med sina röda näckrosor eller välj en kortare promenad om du inte kan eller vill gå så långt. Upptäck den magiska skogen utmed någon av de många välmarkerade stigarna eller cykla den 30 km långa grusvägen genom nationalparken.

Fiske

Runtom Tiveden finns det många små och stora insjöar för både amatörer som tävlingsfiskare. Här kan man bland annat fiska abborrar, regnbågar och gäddor och det finns flera stationer där man kan köpa fiskekort.

Bada och ro

Många av sjöarna har välorganiserade badplatser där man kan hitta ombyteshytter, duschar och serveringar. Det finns också kanoter och roddbåtar att hyra så att man riktigt kan njuta av den stillsamma, undersköna miljön.

Rida

Vare sig man har egen häst eller vill hyra så finns det över 40 mil av vackra ridleder i Tiveden där man får uppleva skog och små bygder utmed vägen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *